Organisatiestructuur

VodafoneZiggo is een joint venture van de Nederlandse divisies van Vodafone Group en Liberty Global, respectievelijk Vodafone Nederland en Ziggo. De moedermaatschappijen zijn de aandeelhouders van VodafoneZiggo en hebben ieder een gelijkwaardig belang van 50%.  

Bestuur & directie

Het statutair bestuur van VodafoneZiggo bestaat uit de CEO en CFO, die worden benoemd door Vodafone Group en Liberty Global. Voor de CEO en CFO hebben we geen eindtermijn voor hun aanstelling. Onze directie ziet toe op het dagelijkse management en is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een langetermijnvisie en het formuleren van de bedrijfsstrategie. De directie bestaat uit de CEO, CFO en acht directieleden die de volgende bedrijfsonderdelen vertegenwoordigen:  

 • Strategy Insights & Integration

 • Business-to-Consumer

 • Business-to-Business

 • Customer Operations

 • Technology

 • Human Resources

 • External & Legal Affairs

 • Finance

 • Digital Transformation

De directie werkt nauw samen met het Senior Management Team (SMT). Dit is een groep van 65 ervaren directeuren en senior managers, verdeeld over de negen bovenstaande bedrijfsonderdelen. De directie en het SMT hebben de dagelijkse leiding over 6.900 interne en 434 externe/tijdelijke medewerkers.  

Samenstelling directie

Jeroen Hoencamp (M, 1966) – CEO (statutair bestuurder)
Jeroen Hoencamp is Chief Executive Officer (CEO) sinds de start van VodafoneZiggo op 1 januari 2017. Daarvoor was hij CEO van Vodafone Nederland sinds september 2016. Van 2013 tot 2016 was Jeroen CEO van Vodafone in Groot-Brittannië en CEO van Vodafone in Ierland van 2010 tot 2012. Jeroen werkt sinds 1998 bij Vodafone en bekleedde binnen het bedrijf diverse senior directie posities. Eerder in zijn carrière vervulde hij diverse senior marketing- en sales-rollen bij Canon Southern Copy Machines, Inc. in de Verenigde Staten en Thorn EMI/Skala Home Electronics in Nederland. Jeroen is voormalig officier in het Korps Mariniers. Hij heeft een BBA-graad van de Universiteit Nyenrode en volgde een MBA aan de Universiteit van Georgia.

Nationaliteit: Nederlands
Nevenfuncties: Trustee van de Vodafone Group Foundation, bestuurslid VNO-NCW en lid Raad van Commissarissen PostNL

Ritchy Drost (M, 1974) – CFO (statutair bestuurder)
Ritchy Drost is Chief Financial Officer (CFO) van VodafoneZiggo sinds de start op 1 januari 2017. Daarvoor was hij Chief Financial Officer bij Ziggo sinds 2015 en maakte deel uit van de directie. Ritchy is sinds 1999 werkzaam bij Liberty Global en vervulde verschillende rollen, waaronder die van CFO van de voormalige Europese divisie van Liberty Global en die van CFO van UPC Nederland. Na zijn studie bedrijfseconomie heeft Ritchy een aantal jaar bij het accountantskantoor Arthur Andersen gewerkt als auditor. 

Nationaliteit: Nederlands
Nevenfuncties: Lid raad van toezicht, NEMO Science Museum en bestuurslid en penningmeester bij Stichting Uitmarkt Amsterdam

Fleur van Beem (V, 1977) – Digital Transformation
Fleur van Beem is Executive Director Digital Transformation sinds 1 oktober 2021. Daarvoor was Fleur partner bij strategisch adviesbureau Bain & Company, en adviseerde Nederlandse en internationale organisaties in de telecomsector en financiële sector. Fleur heeft in haar rol als adviseur o.a. de joint venture tussen Vodafone en Ziggo begeleid. Binnen Bain & Company was Fleur verantwoordelijk voor de ontwikkeling van expertise op het gebied van customer experience en customer-led digital transformation en zeer actief op het gebied van Diversity, Equity en Inclusion. Fleur heeft een Masters in Finance van de Universiteit van Amsterdam.

Nationaliteit: Nederlands
Nevenfuncties: Geen

John van Vianen (M, 1969) – Business-to-Business
John van Vianen is Executive Director Business-to-Business sinds de start van VodafoneZiggo op
1 januari 2017. John heeft meer dan twintig jaar ervaring in technologie, media en telecommunicatie. Hij bekleedde diverse leidinggevende functies voordat hij in 2009 werd benoemd tot CEO van iBasis in de Verenigde Staten. In 2011 werd John CEO van KPN Zakelijke Markt en lid van het Executive Committee van KPN. Onder zijn leiding werd IT Solutions (voorheen Getronics) geïntegreerd. Hij heeft bedrijfseconomie gestudeerd, specialiseerde zich in marketing aan de Universiteit van Tilburg. En daarnaast heeft hij een Master of Business Telecommunications aan de TU Delft afgerond. In 2014 voltooide hij het New Board Program aan de Universiteit Nyenrode.

Nationaliteit: Nederlands
Nevenfuncties: Lid raad van bestuur, Yieldstone en Lid raad van advies, Reviva Groep

Marcel de Groot (M, 1967) – Business-to-Consumer
Marcel de Groot is Executive Director Business-to-Consumer sinds de start van VodafoneZiggo op 1 januari 2017. Daarvoor werkte Marcel sinds 1 februari 2016 bij Vodafone Nederland als Director Consumentenmarkt. Hij was verantwoordelijk voor alle verkoop-, marketing- en marketingcommunicatieactiviteiten. Daarvoor bekleedde hij diverse marketingrollen bij Vodafone Nederland en was hij een aantal jaar Director Consumentenmarkt bij Vodafone Ierland. Voor zijn carrière bij Vodafone was hij directeur Marketing bij Pon Automotive en had hij diverse senior marketing/sales-posities bij Nuon. Hij is zijn carrière gestart bij GlaxoSmithKline. Marcel studeerde Organisatie & Management aan de Universiteit van Amsterdam. 

Nationaliteit: Nederlands
Nevenfuncties: Geen

Barbara de Koning Gans (V, 1972) – Customer Operations
Barbara de Koning Gans is Executive Director Customer Operations sinds 16 augustus 2021. Hiervoor werkte bij de Rabobank waar ze Director Customer Contact Retail Nederland is geweest. Daarvoor werkte ze als Chief Commercial Officer bij Independer, als General Manager van Bergman Clinics en vervulde ze verschillende rollen bij de ING Group. Haar focus is altijd om de stem van zowel de klanten als de medewerkers een belangrijke rol te laten spelen in de organisatie. Ze studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en volgde een MBA in Zwitserland.

Nationaliteit: Nederlands
Nevenfuncties: bestuurslid van de Stichting Vestingeiland in Naarden

Thomas Mulder (M, 1978) – Human Resources
Thomas Mulder is Executive Director Human Resources sinds juli 2018. Voordat hij in januari 2012 in dienst trad bij Vodafone, werkte hij bij Accenture waar hij HR-directeur voor de Benelux was. Binnen Vodafone was hij vanuit zijn HR-rol verantwoordelijk voor de acquisitie van Cable & Wireless Worldwide en de oprichting van Vodafone Group Enterprise. Eind 2013 verhuisde hij naar Duitsland om de acquisitie en integratie van Kabel Deutschland af te ronden. In 2015 kwam hij terug naar Vodafone Nederland om als HR Director het 'due diligence'-proces bij Ziggo te leiden. Nadat de joint venture VodafoneZiggo officieel een feit was, werd hij in december 2016 benoemd tot HR Director van Group Enterprise. Thomas heeft een Global Executive MBA behaald aan de Rotterdam School of Management.

Nationaliteit: Nederlands
Nevenfuncties: Geen

Eben Albertyn (M, 1975) – Technology
Eben Albertyn is Executive Director Technology sinds de start van VodafoneZiggo op
1 januari 2017. Daarvoor was Eben werkzaam bij Vodafone Nederland als Chief Technology Officer (CTO) sinds 1 oktober 2015, waar hij verantwoordelijk was voor het IT-landschap en het netwerk. Eben vervulde voor zijn komst naar Nederland meerdere technische rollen bij telecomproviders in Afrika. Zo was hij CTO bij MTN in Zuid-Afrika en Group CTO bij Airtel Afrika van achttien landen. Eben heeft aan de Rand Afrikaans University in Zuid-Afrika gestudeerd en heeft een MSc in Electronic and Telecoms Engineering.

Nationaliteit: Zuid-Afrikaans
Nevenfuncties: Geen

Barbara de Ridder - Jongerden (V, 1975) – External & Legal Affairs
Barbara de Ridder-Jongerden is Executive Director External & Legal Affairs sinds de start van VodafoneZiggo op 1 januari 2017. Daarvoor was Barbara Director Corporate Affairs & Strategy bij Vodafone Nederland sinds 2014. In deze rol was zij verantwoordelijk voor strategie, security, legal, regulatory en external affairs. Barbara is in 2012 begonnen bij Vodafone als hoofd van Legal Affairs. Daarvoor werkte ze onder andere bij PwC, Buhrmann N.V. en Liberty Global. Barbara heeft zowel Nederlands Recht als Recht & Economie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. 

Nationaliteit: Nederlands
Nevenfuncties: Bestuurslid van RODAP (Rechtenoverleg voor Distributie van Audiovisuele Producties), bestuurslid van GigaEurope, boardroom coach bij Talent naar de Top.

Robin Kroes (M, 1975) – Strategy, Insights & Integration
Robin Kroes is Executive Director Strategy, Insights & Integration sinds de start van VodafoneZiggo op 1 januari 2017. Daarvoor was Robin VP Strategie & Integratie bij het samengaan van UPC en Ziggo in 2014. Hij was o.a. verantwoordelijk voor marktstrategie, mergers & acquisitions en market intelligence, evenals het overzien van de integratie van UPC en Ziggo. Eerder was Robin VP Strategy & Corporate Development en lid van het Management Team bij UPC Nederland sinds maart 2012, waarbij hij naast strategie ook verantwoordelijk was voor Content en Product Management. Voor UPC vervulde Robin verschillende functies bij Chellomedia, waaronder VP Commercial, Operations en Corporate Development. Robin studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Nationaliteit: Nederlands
Nevenfuncties: Voorzitter Vodafone Foundation en Raad van Advies Kunstmuseum Den Haag

Raad van commissarissen

De raad van commissarissen adviseert en houdt toezicht op het (statutair) bestuur. De raad van commissarissen bestaat uit acht leden: 

 • Drie vertegenwoordigers van Liberty Global

 • Drie vertegenwoordigers van Vodafone Group

 • Twee onafhankelijke leden die zijn benoemd op aanbeveling van de ondernemingsraad van VodafoneZiggo

Samenstelling raad van commissarissen

De raad van commissarissen bestaat uit de volgende leden (samenstelling op 31 december 2021):

Serpil Timuray (Voorzitter per 1/1/2022) (V, 1969, Turks)
 Benoemd per 31-12-2018 tot 31-12-2022
 CEO Europe Cluster Vodafone Group

Manuel Kohnstamm (Voorzitter tot 1/1/2022) (M, 1962, Nederlands)
 Benoemd per 22-03-2019 tot 22-03-2023
 Senior Vice President & Chief Corporate Affairs Officer Liberty Global

Baptiest Coopmans (M, 1965, Nederlands).
 Benoemd per 31-12-2016 tot 31-12-2020, herbenoemd tot 31-12-2022
 Member of Executive Leadership Team - Liberty Global

Charlie Bracken (M, 1966, Brits)
 Benoemd per 31-12-2016 tot 31-12-2020, herbenoemd tot 31-12-2022
 Executive Vice President & Chief Financial Officer Liberty Global

Carmen Velthuis (V, 1974, Nederlands)
 Benoemd per 31-12-2019 tot 31-12-2023
 Finance Director Europe Cluster Vodafone Group

Bettina Karsch (V, 1970, Duits)
 Benoemd per 31-12-2021 tot 31-12-2025
 EU Cluster HR Director Vodafone Group

Huub Willems (M, 1944, Nederlands)
 Benoemd per 31-12-2016 tot 31-12-2020, herbenoemd tot 31-12-2022
 Hoogleraar Corporate Litigation aan de Rijksuniversiteit Groningen en voormalig voorzitter van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam

Carla Mahieu (V, 1959, Nederlands)
 Benoemd per 22-05-2017 tot 22-05-2021, herbenoemd tot 22-05-2023
 Commissaris DSM en commissaris Arcadis

John Otty is op 31 december 2021 afgetreden als lid van de raad van commissarissen.

De raad van commissarissen heeft twee commissies (samenstelling op 31 december 2021):

 • De Audit, Risk & Compliance Committee: Charlie Bracken (Voorzitter), Baptiest Coopmans, Carmen Velthuis en Serpil Timuray

 • De Remuneration & Nomination Committee: Manuel Kohnstamm (Voorzitter), Charlie Bracken, Bettina Karsch, Serpil Timuray