Alles voor een sterk netwerk

Thuiswerken via snel en veilig internet in je woning. Films en series streamen op je telefoon. De netwerken van VodafoneZiggo stellen Nederland in staat om te genieten van elke verbinding. En ook om als maatschappij goed te functioneren. We investeren veel in ons vaste en mobiele netwerk, elk jaar weer. Om het beter, sneller én duurzamer te maken. Met succes, want het vaste netwerk van Ziggo is weer als beste getest. Het mobiele Vodafone-netwerk is zelfs al jaren een van beste ter wereld. 

SAMEN VOOR DUURZAAM

Onze klanten verwachten de hoogste kwaliteit, op het gebied van connectiviteit én duurzaamheid. Die krijgen ze. Want terwijl we focussen op nieuwe technologieën, hogere snelheden en een betere dekking, zetten we ook in op energiebesparing en circulariteit. En samen met ons moederbedrijf Liberty Global ontwikkelden we Mediabox Next Mini: de zuinigste Mediabox ooit, die in 2022 op de markt komt. Hierdoor loopt het energiegebruik ook thuis bij onze klanten flink terug. Lees meer over onze klimaatambities in het hoofdstuk ‘Alles voor een gezonde wereld’. 

GIGASNEL INTERNET MET GELIJKE ENERGIE

Het krachtige netwerk van Vodafone en Ziggo heet GigaNet. Een infrastructuur die is gemaakt voor de digitale toekomst. Voor betere verbondenheid, slimmer werken en de toepassing van nieuwe diensten en innovaties. GigaNet verbindt ook miljoenen Internet of Things-apparaten. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk dat een drone met 5G-aansturing automatisch magazijnvoorraden telt. En in de Connected Ambulance legt 5G betrouwbare verbindingen tussen ambulanceteams en artsen in het ziekenhuis.  

Inmiddels kan al driekwart van onze internetklanten kiezen voor een snelheid van 1 Gigabit per seconde. Voor het einde van 2022 is die bandbreedte voor iedereen beschikbaar. Maar dat is pas het begin. Bij een recente test op onze TEC Campus in Amsterdam tikten we al 10 Gigabit per seconde downloadsnelheid aan. Dit laat zien dat de grenzen van ons netwerk nog lang niet zijn bereikt.  

In het eerste jaar van de corona-epidemie schoot het datagebruik van onze klanten omhoog. En met een stijging van nog eens 15% brak 2021 opnieuw alle records. In april kregen onze klanten ook een gratis snelheidsupgrade, van gemiddeld 40%. Terwijl het gebruik hard toeneemt en wij de capaciteit én snelheid steeds verder opschroeven, blijft ons energieverbruik constant. Dat is een prestatie van formaat, en iets waarop we blijven inzetten.   

5G: DE MOBIELE GAMECHANGER 

In 2020 liepen we voorop met de uitrol van de vijfde generatie mobiel internet: 5G. Inmiddels biedt Vodafone al 5G in 88% van Nederland. Een van de grootste verbeteringen van 5G is de lage latency, oftewel: minder vertraging van het netwerk. Hierdoor kunnen straks nóg meer mensen tegelijk nóg sneller en soepeler muziek en films streamen en gamen via mobiele telefoons. Zelfs op drukke plekken, zoals in stadions of op festivals. Ook voor veiligheid, zorg, landbouw wordt 5G een gamechanger. Net als voor alle andere sectoren waar een snelle reactietijd van machines van belang is. 

RUIMTE VOOR DE TOEKOMST

Meer ruimte voor GigaNet maken we ook door onze netwerken op te schonen en oude systemen uit te schakelen. Te beginnen met analoge televisie. Na zestig jaar trouwe dienst namen we vorig jaar afscheid van de ouderwetse kabeltelevisie – om volledig over te gaan op digitaal. En ook radio trokken we het digitale tijdperk in; al tachtig procent ging vorig jaar over op Digital Audio Broadcasting, oftewel DAB+. Dit bespaart veel energie en brengt weer meer capaciteit naar waar het zo hard nodig is. Ook vervangen we voortdurend routers en servers voor modernere, meer energiezuinige exemplaren. En plaatsen we energie-efficiëntere radiozenders op onze masten. Als laatste zeggen we ook twee zakelijke netwerken vaarwel: Neon en Metro. Na een inspanning van vijf jaar lukte het ons om al onze klanten te migreren naar Carrier Ethernet: een nieuw en veel energiezuiniger netwerk. 

 

Resultaat 2021  

Resultaat 2020  

Resultaat 2019  

Afschakelen analoge tv-aansluitingen

100%

80% 

60%  

Met onze sterke netwerken en beste wifi-dekking houden we de samenleving verbonden. Technologisch én op het gebied van duurzaamheid is ons GigaNet klaar voor de toekomst.

Eben Albertyn
Executive Director Technology

FUTURE PROOF

De pandemie heeft aangetoond hoe belangrijk stabiele netwerken zijn. Met ons vaste en mobiele netwerk hadden we in de afgelopen periode dan ook een enorme maatschappelijke impact. Want dankzij ons netwerk kunnen miljoenen mensen thuiswerken en hoeven ze minder te reizen. Dit houdt onze maatschappij en economie overeind, maar zet ook een gedragsverandering in gang. Met grootschalige gevolgen. De pandemie gaat hopelijk snel voorbij, maar deze verschuiving is permanent. Mede voor deze nieuwe werkelijkheid bieden wij een steeds beter, sneller en duurzamer netwerk.  

 

Resultaat 2021

Resultaat 2020

Resultaat 2019

Dropped call rate (2G, 3G and 4G)) 

0,16%

0,18%

0,20%

Totale dataverbruik mobiel (in Terabyte) 

290,100

225,847 

153,978 

Totale dataverbruik vast (in Exabyte) 

14,9

12,9 

9,1 

Beschikbaarheid netwerk vast 

99,92%

99,89%

99,83%

Beschikbaarheid netwerk mobiel 

99,89%

99,80%

99,97%