Technologische oplossingen voor de maatschappij
Met onze technologie helpen we de samenleving vooruit. Zo willen we met ons netwerk, producten en diensten het leven van mensen verbeteren en maatschappelijke uitdagingen oplossen. We ontwikkelen oplossingen die de zorgsector, duurzame bedrijfsvoering en de inclusieve samenleving van morgen vormgeven.
MAATSCHAPPELIJKE VRAAGSTUKKEN TACKELEN
Nieuwe technologieën en toepassingen dragen bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen en vraagstukken, daarvan zijn we overtuigd. Van slimmere steden tot meer veiligheid, betere gezondheidszorg en de industrie van de toekomst. Om vooraan te staan bij die innovaties – en ze beschikbaar te maken voor onze klanten – werken we onder andere in de 5G Hub in Eindhoven aan de innovaties van morgen. Samen met partners testen en ontwikkelen we nieuwe 5G-technologieën.
Zo testten we in 2021 de Odd.bot, een zelflerende 5G-wiedrobot die onkruid herkent en verwijdert van akkers. Dankzij een snelle 5G-verbinding werkt de robot veel sneller en wordt onkruidverwijdering efficiënter, goedkoper én beter voor het milieu omdat het pesticiden overbodig maakt.
EEN VERSCHIL IN DE WERELD
Connecting for good, dat is de missie van de Vodafone Foundation. Wij zetten dit idee sinds 2002 extra kracht bij met de Vodafone Nederland Foundation. Het doel van onze foundation is om per 2025 1,6 miljoen Nederlanders verder te helpen. Daarom stimuleerden wij ook afgelopen jaar innovaties die het leven van mensen verbeterden. Onder andere in de zorg, voor digitale inclusie en bij ontwikkelingshulp.
We bevinden ons midden in de digitale revolutie. Als partner in digitalisering helpen we onze klanten innoveren. Zo leveren we complete en innovatieve Internet of Things-oplossingen die zorgen voor een efficiënte bedrijfsvoering en verbeterde klantervaring. In de 5G Hub in Eindhoven ontwikkelen we samen met partners oplossingen die de zorgsector, het bedrijfsleven en de samenleving van morgen vormgeven. Dankzij 5G kan een arts zorg op afstand uitvoeren en wordt precisielandbouw mogelijk.
John van Vianen
Executive Director Business-to-Business
Onze ambities en doelstellingen
In 2025 1,6 miljoen mensen in Nederland verder helpen in de samenleving
DROMEND MEEREKENEN MET DREAMLAB
Ook in 2021 gingen we door met de gratis app Dreamlab. Gebruikers stellen ’s nachts, als hun telefoon oplaadt, de rekenkracht van hun apparaat beschikbaar voor medisch onderzoek. Vorig jaar deden 2 miljoen mensen verspreid over zeventien landen hieraan mee. En versnelden zo slapend het onderzoek naar mogelijke behandelingen voor bijvoorbeeld corona. Voor veel mensen is medisch onderzoek abstract en ver weg. Dat terwijl we allemaal wel iemand in onze omgeving kennen voor wie onderzoek levensreddend kan zijn. Met Dreamlab maken we het mogelijk dat iedereen kan bijdragen aan baanbrekend onderzoek.
Onderzoek naar kanker krijgt in 2022 met Dreamlab een extra impuls. We werken namelijk sinds 2021 samen met het Antoni van Leeuwenhoek. Dit jaar komt een onderzoek van dit onderzoeksinstituut in de app beschikbaar. Dan kunnen gebruikers hun verenigde rekenkracht inzetten voor een onderzoek dat kijkt hoe bestraling zo nauwkeurig mogelijk op een tumor kan worden gericht zonder omliggend weefsel te beschadigen.
BONDGENOTEN OP EIGEN BENEN
Verbonden mensen komen verder. Daarom zetten we ook afgelopen jaar weer ons netwerk en producten in voor het project Bondgenoten. Daarbinnen krijgen kinderen met een langdurige ziekte gratis een AV1-robot tot hun beschikking. Die helpt hen lessen te volgen op school, te praten met vriendjes, familie te zien en virtueel mee te sporten en spelen. In 2021 stond het project zo stevig dat het op eigen benen verder kon gaan. Het is nu volledig in handen van de Stichting Kind en Ziekenhuis.
INSTANT NETWORK: COMMUNICATIE NA EEN RAMP
Mensen verbinden, precíes wanneer ze dat het hardst nodig hebben, dat doen we met Instant Network. Binnen dit programma van Vodafone Foundation bouwen collega’s als vrijwilliger tijdelijke communicatienetwerken in rampgebieden.
Zo waren we op Sint-Maarten na orkaan Irma in 2017 en in Mozambique in 2019 na Orkaan Idai. Ook hielpen we in Kenia in vluchtelingenkamp Kakuma als onderdeel van de Instant Classroom Missions. Met de instant classrom zetten we op plekken zonder stroom in twintig minuten een leslokaal op. Inclusief een 3G-hotspot, beamer, scherm en 25 tablets
In 2017 bouwden we voor het eerst instant wifi in vluchtelingenkamp Iavrio in Griekenland. 2021 waren we bij de noodlocatie Mavrovouni op Lesbos, beter bekend als Moria, waar duizenden vluchtelingen worden opgevangen. Vrijwilligers uit Griekenland, Spanje, Hongarije en Nederland zetten daar met 300 kilo aan apparatuur gratis wifi op. Zo helpen wij met mobiele communicatie het verschil te maken, in Nederland en op zeer afgelegen plekken.
Voor 2022 bleek de afgelopen jaren een goede oefening. Op de oproep om stand-by te staan voor wifi en charge in de grensgebieden rondom Oekraïne, hebben zich collega’s vanuit Nederland en andere landen aangemeld. Het Nederlandse team heeft hiervoor nog nooit zoveel apparatuur tegelijk ingezet.